Energifönster

Det är inte direkt någon hemlighet att det finns en hel del olika fönster att välja mellan i dag om man är ute efter att byta fönster hemma. Och inte sällan kallas fönstren också för husets ögon. Dock kan dina gamla fönster också vara en riktig energitjuv om dem är av den äldre typen. Det är nämligen så att en hel del värme kan sippra ut genom fönster även om dem är stängda och därför är det inte någon dum idé att investera i nya om man vet med sig att de nuvarande är gamla. Då kommer du säkerligen också att se hur din ekonomi påverkas ganska snabbt. Varför inte satsa på energifönster?

Vad är energifönster?

När du hittar fönster som är energimärkta kommer du att få fönster som ger väldigt bra isolering. Eftersom energi inte direkt går att ta på med tanke på att den är osynlig så kommer ett fönster med energimärkning att vara lättare att greppa. Runt en tredjedel av husets värme kan smita ut genom fönstren och för att ett fönster ska bli energimärkt görs olika tester för att se att det lever upp till särskilda krav. Dessutom kommer du som värnar extra mycket om naturen att kunna leva med gott samvete om du investerar i energifönster eftersom du minskar påverkan på naturen med den energi som gör förlorad och kommer ut från huset.

U-värdet och energifönster

Du har säkerligen stött på begreppet ”U-värde” om du har letat efter nya fönster och det du ska titta efter är att dina nya fönster ska ha ett så lågt U-värde som möjligt. Anledningen är för att ett lägre U-värde innebär att fönstret besitter bättre värmeisolerande egenskaper. Om dina gamla fönster har exempelvis ett U-värde som mäter 3.0 och du köper nya fönster med U-värdet 1.5 så kommer du att minska värmen som försvinner ut via fönstret med hälften. Beroende på vilken typ av energifönster du väljer kan de ha olika märkning. A innebär att U-värdet är max 0.9 medan G, som är ”sämst”, har runt 1.5 i U-värde. Självklart blir då den stora fördelen med energifönster att du kommer att spara in pengar som du annars hade fått lägga på värme. Energifönstren kommer alltså att verka energibesparande och därmed gör du en god investering för din egen del både i värmeräkningar och när du sedan ska sälja huset om det blir aktuellt.