Elitfönster

Elitfönster är ledande inom tillverkning av fönster i Sverige och de tillverkar fönster och fönsterdörrar både för vanliga familjehus och för stora byggprojekt. De flesta av deras fönster säljs inom Sverige. Elitfönster har dels egna säljare och dels så säljs deras fönster via byggfackhandlare.

Huvudkontoret ligger i den småländska staden Vetlanda, medan man har fabrik och kontor både i Vetlanda och i Lenhovda. Säljkontoren ligger i Malmö och Stockholm. Elitfönster ägs av Ratos AB som ingår i Inwido Sverige. Elitfönster har 700 anställda.

Miljöarbete är viktigt för Elitfönster och man har varit med och medverkat till en rad innovationer vad gäller miljöarbete inom fönster och företaget är ledande inom utvecklingen av energieffektiva fönster. Elitfönster har miljögodkännande ISO 14001 från år 1999.

Sedan mitten av 1920- talet har Elitfönster funnits, men gick då under namnet Lenhovda Snickerifabrik. På denna fabrik startades för snart 100 år sedan fönstertillverkning bland mycket annat så som kyrkbänkar. På 1950- talet väljer man att helt fokusera på produktion av fönster, vilket var ett smart drag då man visat sig bli ledande inom denna tillverkning i landet. Under början av 2000- talet händer mycket förändringar på Elitfönster och det är nu man bland annat får delar av sortimentet Svan- märkt genom SIS miljömärkning. Denna tid präglas av nytänkande och nyskapande inom företaget genom Elit Design och man breddar sortimentet under denna tid.

Elitfönsters utbud passar enligt deras egen hemsida ”alla” då de har fönster som tillfredsställer alla de krav man kan tänkas ha på fönster. De erbjuder fönster som minskar buller, fönster som skyddar mot UV- strålar, fönster som är energisparande och fönster som inte behöver putsas så ofta.

Elitfönster erbjuder bland annat Elit original Trä som är deras mest köpta fönster, Elit Original Alu som är i aluminium, Elit Retro i klassiskt utförande, Elit Extreme för stora ytor och Fria Former som är runda, halvrunda, trekantiga, sneda eller välvda fönster. Andra exempel på deras utbud är Elit MF Duo som är sidhängda fönster och Fakro Takfönster som finns i både trä och i aluminium. De har även fönster för ytterdörrar och för skjutdörrar, vilka kallas Hajom och SnickarPer.

På Elitfönster erbjuds kunden olika tillval och tillbehör som exempelvis anodisering, kulörval, slät eller profilerad insida, målat eller glaserat fönster och man kan även välja att få insidan av fönstret i massivt trä. De har även barnsäkra solskydd som följer europeisk standard.